Sopstveni posao – novi početak za porodicu Savić – ADRA Srbija

Sopstveni posao – novi početak za porodicu Savić

Obuka mladih o štetnosti duvanskog dima – Mladi za zdravlje i novogodišnji paketići za decu u Bosutu
30/01/2018
Pušenje više NIJE u modi!
26/03/2018
Obuka mladih o štetnosti duvanskog dima – Mladi za zdravlje i novogodišnji paketići za decu u Bosutu
30/01/2018
Pušenje više NIJE u modi!
26/03/2018
Prikaži sve

Sopstveni posao – novi početak za porodicu Savić

Među prvim kandidatima koji su dobili podršku pri samozapošljavanju u okviru projekta “Osnaživanje mladih romskih porodica” bili su supružnici  Merihana i Dejan Savić. Ovaj bračni par ima dvoje dece A. (12 godina) i B (15 godina) i svi zajedno, u svojoj kući, žive u predgrađu Beograda.  Merihana i Dejan zvanično su nezaposleni, ali dugi niz godina rade u sivoj ekonomiji. To im je jedini izvor prihoda uz dečiji dodatak.

Dejan i Merihana završili su osnovnu školu. Ovi vredni i motivisani ljudi bave se već dugo trgovinom, tj. prodajom dečije garderobe (više od 10 godina). Prodaju dečiju odeću na lokalnim pijacama, na vašarima i sajmovima. Veoma su iskusni u ovom poslu – poznaju tržište, potrebe kupaca i trendove i  učestvuju na gotovo svim vašarima širom Srbije. Njihova ideja o sopstvenoj krojačkoj radnji i registraciji sopstvenog posla nije sasvim nova. Razmišljali su o tome nekoliko godina. Ono što ih je sprečilo da započnu svoj posao jeste velika nesigurnost, strah od neuspeha, kao i nedostatak informacija i obuke u vođenju posla. Kada su čuli za projekat odnosno za podršku pri samozapošljavanju, odmah su se obratili projektnom timu.

„Bio sam oduševljen kad sam čuo za ovaj projekat. To je ono što nam je potrebno. Imamo ideju i znamo kako to da realizujemo, ali za početak nam je potrebna konstantna mentorska podrška i mala donacija kako bismo se upustili u preduzetništvo“, kaže Dejan.

Dejan i Merihana imaju ideju da otvore krojačku radnju i šiju dečiju pamučnu garderobu i štampaju različite aplikacije te potom takav proizvod prodaju na tržištu. Do sada su nabavljali gotovu štampanu garderobu od drugih proizvođača te takav vid poslovanja nije bio mnogo isplativ.

Nakon nekoliko intervjua i procena, napravljena je specifikacija opreme koja im je potrebna za početak poslovanja. Takođe, razvili su i napravili svoj biznis plan, uz mentorsku podršku eksperata.  Kao pomoć u opremi Dejan i Merihana dobili su industrijsku mašinu za šivenje i termo presu za štampanje na garderobi. Osim podrške u opremi, sve vreme imaju stručnu mentorsku podršku – kako pri definisanju ideje i izradi biznis plana, tako i pri registraciji i vođenju firme.

S obzirom na to da ni Dejan ni Merihana još uvek ne znaju da rade na industrijskoj šivaćoj mašini, Merihana je, u okviru projekta, upućena na kurs za krojače gde će steći neophodno znanje i praksu.  Po završetku kursa, planiraju da registruju radnju i počnu sa svojim poslom.

„Ovo je velika šansa za mene i moju porodicu. Uvek sam razmišljala o Dejanovoj i mojoj profesiji i ovo je sjajna prilika za nas – da imamo održiv, legalan posao. Takođe, veoma sam srećna što ću naučiti da šijem i krojim ovo je veliki korak za mene! „, kaže Merihana.

Treću godinu za redom, ADRA Srbija sprovodi projekat Projekat “Osnaživanje mladih romskih porodica” uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, a u saradnji sa ADRA Nemačka. Glavni partneri na projektu su Osnovna škola i škola za obrazovanje odraslih „BrankoPešić“, SOS Dečija sela Srbija i Centar za proizvodnju znanja i veština. Cilj projekta je da doprinese smanjenju siromaštva među Romima putem ekonomskog osnaživanja, stručnih obuka i preduzetništva.