Održana konferencija „Osnaživanje mladih romskih porodica“ – ADRA Srbija

Održana konferencija „Osnaživanje mladih romskih porodica“

ADRINA NOVA PUBLIKACIJA O OBRAZOVANJU DECE U POKRETU
29/11/2018
Beskućništvo se ne sme tolerisati
10/12/2018
ADRINA NOVA PUBLIKACIJA O OBRAZOVANJU DECE U POKRETU
29/11/2018
Beskućništvo se ne sme tolerisati
10/12/2018
Prikaži sve

Održana konferencija „Osnaživanje mladih romskih porodica“

Konferencija „Osnaživanje mladih romskih porodica radi smanjivanja traženja azila“ održana je u sredu 5. decembra 2018. godine u prostorijama Fondacije ADRA Srbija. Treću godinu za redom, ADRA Srbija sprovodi projekat „Osnaživanje mladih romskih porodica“ uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Savezne Repubike Nemačke, a u saradnji sa ADRA Nemačka. Glavni partneri na projektu su Osnovna škola i škola za obrazovanje odraslih „Branko Pešić“, SOS Dečja sela Srbija i Centar za proizvodnju znanja i veština. Cilj projekta je da doprinese smanjenju siromaštva među Romima putem ekonomskog osnaživanja, stručnih obuka i preduzetništva.

Konferenciji je prisustvovalo više od 60 učesnika – partnera i prijatelja iz civilnog sektora, državnih institucija, stranih ambasada, predstavnika poslodavaca/kompanija, korisnika i učesnika projekta.

Konferenciju je otvorio Igor Mitrović, izvršni direktor ADRA Srbije, a uvodne reči ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS, dala je dr Stana Božović državna sekretarka, prenoseći poruku da će država uvek podržavati ovakve projekte i inicijative i da je inkluzija Roma i Romkinja jedan od ključnih prioriteta socijalne politike Srbije.

Ispred predstavnika Nemačke Vlade, konferenciji je prisustvovala Leonie Reiemers, šef razvojne saradnje Ambasade SR Nemačke, koja je istakla veoma uspešnu saradnju između dve države i važnost projekata kao što su projekti koje realizuje ADRA. Prema njenim rečima SR Nemačka podržavaće i ubuduće realizaciju projekata koji se odnose na inkluziju Roma i Romkinja. Siniša Knežević, zamenik direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje za grad Beograd, istakao je koliko je bitna sinergija, poverenje i međusektorska saradnja kako bismo postigli što bolje rezultate kada je zapošljavanje i samozapošljavanje Roma i Romkinja u pitanju.

Frank Brenda, programski direktor za razvojnu saradnju ADRA Nemačke, poručio je da se ovim projektom, koji iza sebe nema velike brojeve, menjaju životi ljudi i da u tom smislu ovaj projekat ima ogroman značaj za pojedince koji su u njemu učestvovali.

Prema njegovim rečima: „Bez obzira na to da li je veliki ili mali kamen, kada ga bacite u vodu svaki kamen stvara krug talasa – i ti krugovi postaju sve veći i veći. I to je ono što i mi doživljavamo i stvaramo u našim projektima.“