Samo u Beogradu nekoliko hiljada osoba koje žive u situaciji beskućništva. Kako oni završe na ulici ili u podrumima zgrada, napuštenim objektima, bez osnovnih uslova za život i izloženi stalnoj neizvesnosti? Pouzdana istraživanja daju odgovor: spletom niza nepovoljnih okolnosti pre nego sopstvenim izborom. I nepostojećim ili neefikasnim državnim sistemom. Ugroženi su im i zdravlje i dostojanstvo a perspektive su bezmalo nikakve. Povrh toga, negativne posledice pandemije i inflacije prvo i najgore pogađaju one koji su već u ovoj situaciji. A one koji su na ivici beskućništva će da poguraju ka njemu i to se već dešava. Inače, terenski radnici neprestano uče da stereotip „beskućnika“ ne odgovara stvarnosti. U ovoj situaciji se nalaze mladi, žene, obrazovani, osobe za koje – kada biste prošli kraj njih, ne biste mogli da pretpostavite da žive i spavaju na otvorenom, u podzemnim prolazima, napuštenim zgradama i objektima i tuđim podrumima.

Potrebna je neposredna i hitna ali i dugoročna podrška. Nadležne institucije moraju da iz korena reformišu svoj pristup.

4.000 lica smo do sada identifikovali i podržali  samo u Beogradu od 2020. godine. 500-1.500 među njima podržavamo redovno kroz usluge tuširanja i vešeraja (vozilo Drumodom), zdravstvene zaštite, psihosocijalne podrške i pomoći u integraciji u društvo. 

Mesečno, 20 novih osoba nam se obrati za podršku ili ih mi otkrijemo kroz terenski rad. U prva dva meseca u 2024. godini imali smo 200 potpuno novih korisnica i korisnika.

Osnovna ubeđenja jesu da su ljudski život i dostojanstvo svetinja, da uživanje ljudskih prava moramo kao država i društvo da garantujemo, i da niko ne sme biti izostavljen

Fokus je na njih nekoliko stotina najugroženijih. Sarađujemo i sa vlastima kako bi se unapredila primena postojećih zakona i doneli novi a u interesu ovih ljudi. Najveći broj njih su ne samo u situaciji beskućništva već i hronični bolesnici, sa nekim oblikom oštećenja mentalnog zdravlja, invaliditeta i nisu samostalni.  Mesečno pružimo oko 550 higijenskih usluga, 350 medicinskih usluga i 550 usluga psihosocijalne podrške i usluga savetovanja, i pravnog savetovanja i podrške. U okviru ovih usluga podržavamo službenike u centrima za socijalni rad i u sistemu zdravstvene zaštite da bolje razumeju potrebe osoba u situaciji beskućništva, ne diskriminišu i ne uskraćuju usluge.

Godišnje, oko 150 osoba dobije lična dokumenta, pristup zdravstvenoj zaštiti, socijalnih zaštiti, zaposlenju i ostalim prilikama da se izbore za dostojanstveniji i humaniji način života. Cilj je da što više njih podržimo da budu samostalni.

Podjenako važan cilj je da svojim zagovaranjem kod vlasti i podrškom vlasti unapredimo prevenciju beskućništva i pravovremeno i adekvatno reagovanje na postojeće beskućništvo. To radimo sa drugim organizacijama civilnog društva, partnerima iz Ujedinjenih nacija, medija i akademije, koji su članice ili saradnici Mreže za borbu protiv beskućništva.

Godišnje, oko 150 osoba dobije lična dokumenta, pristup zdravstvenoj zaštiti, socijalnih zaštiti, zaposlenju i ostalim prilikama da se izbore za dostojanstveniji i humaniji način života. Cilj je da što više njih podržimo da budu samostalni.

Podjenako važan cilj je da svojim zagovaranjem kod vlasti i podrškom vlasti unapredimo prevenciju beskućništva i pravovremeno i adekvatno reagovanje na postojeće beskućništvo. To radimo sa drugim organizacijama civilnog društva, partnerima iz Ujedinjenih nacija, medija i akademije, koji su članice ili saradnici Mreže za borbu protiv beskućništva.

Naš tim čine lekari, medicinski tehničari, koordinatori distribucije pomoći, socijalne radnice, psihološkinja i pravnik.

Od januara 2024. udružujemo se sa drugim organizacijama civilnog društva i drugim akterima na širenju nacionalne Mreže za borbu protiv beskućništva.

Projekat podržavaju ili su podržavali Američka vlada (USAID), Slovačka vlada (SlovakAid), Grad Beograd, Uprava grada Beograda, Sekretarijat za socijalnu zaštitu, građani i privatni donatori, Delegacija Evropske unije, i ADRA.


 

ŽIVOTNE PRIČE BESKUĆNIKA

 

Saznajte više...

Ostala videa i prilozi iz medija

OSTALI PROGRAMI