Samo u Beogradu ima nekoliko hiljada osoba koje žive u situaciji beskućništva. Kako oni završe na ulici ili u podrumima zgrada, napuštenim objektima, bez osnovnih uslova za život i izloženi stalnoj neizvesnosti? Pouzdana istraživanja daju odgovor: spletom niza nepovoljnih okolnosti pre nego sopstvenim izborom. Ugroženi su im i zdravlje i dostojanstvo a perspektive su bezmalo nikakve.

1.000-1.500 među njima podržavamo kroz usluge tuširanja i vešeraja (vozilo Drumodom), zdravstvene zaštite, psihosocijalne podrške i pomoći u integraciji u društvo. Fokus je na njih nekoliko stotina najugroženijih. Sarađujemo i sa vlastima kako bi se unapredila primena postojećih zakona i doneli novi a u interesu ovih ljudi. Najveći broj njih su ne samo beskućnici već i hronični bolesnici, sa nekim oblikom oštećenja mentalnog zdravlja, invaliditeta i nisu samostalni.  Mesečno pružimo oko 550 higijenskih usluga, 350 medicinskih usluga i 450 usluga psihosocijalne podrške i usluga savetovanja.

Godišnje, oko 130 uspe da dobije lična dokumenta i time osigura pristup zdravstvenoj zaštiti, prilici da se izbori za socijalnu pomoć, zapošljavanje. Dobijanje ličnih dokumenata je prvi stepenik ka poboljšanju životnih uslova. Tada borba tek počinje i podrška im je neophodna.  

Naš tim čine lekari, medicinski tehničari, koordinatori distribucije pomoći, i socijalne radnice.

Projekat podržava Američka vlada (USAID), Slovačka vlada (SlovakAid), Grad Beograd, Uprava grada Beograda, Sekretarijat za socijalnu zaštitu.


 

ŽIVOTNE PRIČE BESKUĆNIKA

 

Saznajte više...

Ostala videa i prilozi iz medija

OSTALI PROGRAMI