Ne postoji „oni“, samo „mi“.

Izbeglička kriza, najveća od Drugog svetskog rata, predstavlja veliki izazov za evropski kontinent. ADRA kroz program za migracije pruža zaštitu i pomoć izbeglicama i aktivno učestvuje u podizanju svesti o ranjivosti ove grupe ljudi.

Od 2016. godine, ta podrška je podrazumevala odgovor na hitne potrebe koje su se manjale.

  • Hitnu medicinsku i psihološku, i humanitarnu podršku;
  • Pravnu pomoć i posredovanje u komunikaciji između izbeglica i službenika države,
  • Podršku deci u uključivanje u formalno obrazovanje u periodu kada su u Srbiji, ali i u ostale neformalne oblike obrazovanja, kao i
  • Podršku deci i mladima koji putuju bez pratnje roditelja ili staratelja da budu zaštićeni, ali i izgrađuju svoja znanja i veštine koje će im pomoći prilikom zapošljavnaja. 

Partneri u ovom periodu su nam, između ostalih, bili ADRA International,i UNHCR (Agencija UN za izbeglice), ADRA Švajcarske i Swiss SolidarityInternational Rescue CommiteeOxfam, UNWOMEN (Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena), UNICEF (Dečji fond Ujedinjenih nacija) i LDSC (Humanitarna agencija Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana).


Pogledajte Adrin dokumentarac "Između granica" (2017)

Dokumentarni film "Između granica", koju je producirala ADRA Srbija, prati priču o izbegličkoj krizi 2015. i 2016. godine iz ugla mlade Libanke Bušre Žaber. Ona se 2015. godine zatekla u Srbiji, u koju je došla zbog doktorskih studija. Zbog jake želje da pomogne, počela je da radi kao prevodilac arapskog u timu Adre Srbija u izbegličkom kampu u Preševu, na srpsko-makedonskoj granici. Tokom tri meseca, svakodnevni rad na terenu suočava Bušru sa ličnim i profesionalnim iskušenjima, stavljajući njena uverenja na test. (Članak u nedeljniku Vreme: https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1498534)

Ostali video zapisi

Pogledajte više...

Trenutno, podržavamo 120 žene i deca iz Avganistana koji su na putu između dve kuće a u našoj zemlji. Oni žive u kolektivnim smeštajima u veoma teškim uslovima. Pružamo podršku u vidu higijenske pakete i garderobu,. Omogućujemo im da mogu da se posavetuju u vezi sa zdravljem i roditeljstvom. Takođe, oni mogu da provode kvalitetno provode slobodno vreme u Društvenom centru a mame da predahnu dok su im deca u našem Dečjem kutku. Nastojimo da im pomognemo da žive životom bez nasilja i da rešavaju svakodnevne probleme na zdrav način. Donator je UNICEF.

Pogledajte publikaciju Room for Women and Girls: Female Voices from Refugees and Migrants in Serbia

Začini dan dobrom odlukom - UKLJUČI SE

 

Vreme je za (re)akciju

Kako mogu da se uključim?

OSTALI PROGRAMI