KO ŠIŠA BESKUĆNIKE? – ADRA Srbija
Drumodom počeo sa radom
30/08/2020
KONKURS ZA POSAO na projektu „DrumoDom- na putu do kuće“
12/10/2020
Drumodom počeo sa radom
30/08/2020
KONKURS ZA POSAO na projektu „DrumoDom- na putu do kuće“
12/10/2020
Prikaži sve

KO ŠIŠA BESKUĆNIKE?

Dva su odgovora.
Prvi odgovor je – Aleksandar. On je naš sugrađanin i volonter, član Adrinog tima na projektu Drumodom i on besplatno šiša naše korisnike. On je deo našeg projekta koji podržava SlovakAid – Agencija za međunarodnu saradnju Vlade Republike Slovačke, a sprovode ADRA Slovensko i ADRA Srbije.
U prilogu je izveštaj šta se sve radilo i uradilo u prethodna 3 meseca. Savetovali smo, pružali psihosocijalnu podršku, omogućavali zdravstvene preglede, lečenje i dobijanje ličnih dokumenata, tuširanje, usluge vešeraja i drugo. Na ovaj način smo ublažavali neke od negativnih posledica života na ulici i sprečavali komplikacije sa zdravljem.
Drugi odgovor je – nismo sigurni. U subotu 10.10. bio je Međunarodni dan beskućništva, a ujedno i Međunarodni dan mentalnog zdravlja. Međutim, životne okolnosti nekoliko stotina, a možda i hiljada beskućnika u Beogradu su postale još gore. Od marta više ne mogu da koriste usluge jedinog Prihvatilišta u Beogradu (nije moguć prijem novih korisnika zbog epidemije). Doživljavljavali su da se njima, koji nemaju gde da se sklone u toku zabrane kretanja, pišu prekršajne prijave. Izgubili su one malobrojne načine da zarade. Takođe, dobrom delu ovih naših sugrađanki i sugrađana je ozbiljno narušeno mentalno zdravlje. Nekada je to uzrok, a nekada i direktna posledica života na ulici.
Nadležni moraju da odgovore na ove potrebe jasno i delotvorno. Nedopustivo je da stanje ostane kakvo je sada.