Povezivanje naučno-istraživačkog i humanitarnog rada: Narativni kafe sa izbeglicama – ADRA Srbija

Povezivanje naučno-istraživačkog i humanitarnog rada: Narativni kafe sa izbeglicama

„Niko bez hrane, niko bez krova nad glavom, niko bez podrške“ po treći put
11/10/2023
OTVOREN DRUŠTVENI CENTAR ADRA NA NOVOJ LOKACIJI
12/10/2023
„Niko bez hrane, niko bez krova nad glavom, niko bez podrške“ po treći put
11/10/2023
OTVOREN DRUŠTVENI CENTAR ADRA NA NOVOJ LOKACIJI
12/10/2023
Prikaži sve

Povezivanje naučno-istraživačkog i humanitarnog rada: Narativni kafe sa izbeglicama

U utorak 26.09.2023. bili smo domaćini narativnog kafea. Narativni kafe je događaj na kojem se ljudi okupljaju kako bi diskutovali o pričama ili ličnim iskustvima u opuštenoj, sigurnoj i prijateljskoj atmosferi. Ovaj format susreta može poslužiti kao most između naučnih istraživanja, humanitarnih organizacija i izbeglica.

Na ovom događaju u Društvenom centru ADRA, istraživači su stvorili otvoren i prijateljski prostor za razgovor sa izbeglicama iz Irana i Avganistana o pitanjima migracija i religije. Događaj je protekao u pozitivnoj atmosferi, obogaćen smehom, razmenom priča i iskustava. Teme o kojima se diskutovalo obuhvataju širok spektar izazova s kojima se suočavaju stranci u Srbiji, kao i teškoće u vezi sa sticanjem statusa izbeglice (azila). Diskutovalo se o kulturološkim sličnostima i razlikama između Irana, Avganistana i Srbije, pritiscima i slobodama da se praktikuje religija, slavljenju religisjkih praznika, kao i o verskim praksama u crkvama i džamijama.

Uvidi proistekli iz ovog razgovora će biti analizirani zajedno sa uvidima iz narativnih kafea održanih u Turskoj i Austriji. Drugim rečima, deo su komparativnog istraživanja. Istraživači će na osnovu njih napisati naučne radove, koji će biti objavljeni u zborniku jedne od vodećih izdavačkih kuća. Naučna istraživanja, utemeljena u teoriji i praksi, ključna su za bolje razumevanje i rešavanje izazova s kojima se izbeglice suočavaju.

Istraživači koji su osmislili narativni kafe su deo COST akcije „Connecting Theory and Practical Issues of Migration and Religious Diversity“ (COREnet). COST akcije predstavljaju međuvladin okvir za saradnju u oblasti nauke, koji olakšava povezivanje naučnih inicijativa širom Evrope i omogućava naučnicima da razvijaju svoje ideje i dele ih sa zajednicama. Ovaj primer saradnje između nauke, humanitarnih organizacija i izbeglica pokazuje da takvi događaji mogu biti izuzetno korisni za bolje razumevanje, povećanje svesti i unapređenje saradnje u domenu migracija i religijske raznolikosti.