Odgovor ADRA-e i Hrišćanske adventističke crkve povodom tekstova objavljenih na portalima Pink i Informer – ADRA Srbija

Odgovor ADRA-e i Hrišćanske adventističke crkve povodom tekstova objavljenih na portalima Pink i Informer

KONKURS ZA POZICIJU / stručni saradnik za rad sa beskućnicima na projektu „DrumoDom – na putu do kuće“
19/04/2019
Gostoljubivost – znak blagodati i blagoslova
14/06/2019
KONKURS ZA POZICIJU / stručni saradnik za rad sa beskućnicima na projektu „DrumoDom – na putu do kuće“
19/04/2019
Gostoljubivost – znak blagodati i blagoslova
14/06/2019
Prikaži sve

Odgovor ADRA-e i Hrišćanske adventističke crkve povodom tekstova objavljenih na portalima Pink i Informer

Povodom tekstova koje su portali pink.rs i informer.rs objavili pod nazivom: „SKANDAL! PREDSEDNIK OPŠTINE PARAĆIN SAŠA PAUNOVIĆ PROMOVIŠE SEKTE – poziva građane da se priključe subotarima!“ i snimka dela emisije “Jutarnji program“ na televiziji Pink u kome se govori na ovu temu, a u kome se u negativnom kontekstu pominju Adventistička crkva i organizacija ADRA, na osnovu Zakona o informisanju, upućen je demanti (odgovor) koji zajednički potpisuju Hrišćanska adventistička crkva i ADRA Srbija – Adventistički razvojni i humanitarni rad:

1. Hrišćanska adventistička crkva je registrovana u skladu sa zakonima Republike Srbije. Nazivanje nje sektom predstavlja širenje govora mržnje. To takođe potencijalno ugrožava bezbednost svakog pripadnika ove verske zajednice na teritoriji Republike Srbije. Očekujemo reakciju nadležnih organa.

2. Humanitarna organizacija ADRA nikad ne uslovljava pružanje pomoći pripadnošću ili pristupanjem bilo kojoj verskoj zajednici. ADRA nikad ne distribuira materijal verske prirode. To dobro znaju svi koji su na bilo koji način bili u kontaktu sa Adrom od 1990. godine kada je osnovana, preko projekata sakupljanja i distribuiranja 100,000 paketa sa hranom, odećom i ličnim pismima koje su građani R. Srbije slali svojim prijateljima i rođacima u ratom zahvaćenom Sarajevu 1992-4 godine, do svega urađenog do dana današnjeg. Izjava u navedenoj televizijskoj emisiji i članku predstavlja grubu neistinu i klevetu. Očekujemo reakciju nadležnih organa.

3. Ni Hrišćanska adventistička crkva niti ADRA ne dozvoljavaju da njihova imena budu politizovana i zloupotrebljavana u bilo kakvoj vrsti političkog obračuna. Hrišćanska adventistička crkva i ADRA nisu političke organizacije, ne bave se dnevnom politikom već isključivo radom na ozdravljenju društva i doprinosu opštem dobru.

4. ADRA uvek ima najbolju moguću saradnju sa lokalnim samoupravama i državom Srbijom. Tako je bilo 2014. i 2015. godine u pomoći oporavku poplavama pogođenom stanovništvu opština Кrupanj i Paraćin, kao i sa Кomesarijatom za izbeglice i migracije, i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije. Doprinos Adre je uvek konkretan i značajan, što potvrđuju i svi zvaničnici navedenih samouprava i državnih tela.

5. Stoga tražimo od zvaničnih organa da reaguju na odgovarajući način i zaštite istinu i reputaciju Adre i njenih osnivača – vernika Hrišćanske adventističke crkve.

Dopisi u PDF formatu:

Dopis u vezi sa člankom portala Informer.rs o Hrišćanskoj adventističkoj crkvi i Adri 

Dopis u vezi sa člankom portala Pink.rs o Hrišćanskoj adventističkoj crkvi i Adri