„Ljudski život je svetinja“ u Narodnoj Skupštini – ADRA Srbija

„Ljudski život je svetinja“ u Narodnoj Skupštini

Raspisujemo konkurs za poziciju stručnog saradnika/socijalnog radnika
12/12/2022
Saopštenje Mreže povodom otvaranja privremenog prenoćišta za osobe u situaciji beskućništva
29/12/2022
Raspisujemo konkurs za poziciju stručnog saradnika/socijalnog radnika
12/12/2022
Saopštenje Mreže povodom otvaranja privremenog prenoćišta za osobe u situaciji beskućništva
29/12/2022
Prikaži sve

„Ljudski život je svetinja“ u Narodnoj Skupštini

ADRA Srbije učestvovala je u događaju „Da niko ne bude izostavljen – u susret obeležavanju 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“, održanom 10. decembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Skup je organizovan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija u Srbiji i Misijom OEBS u Srbiji.

Ministarstvo je pozvalo Adru i druge organizacije civilnog društva da pomognu u borbi protiv beskućništva. Put je dug, ali su vrata otvorena. Učešće u događaju 10. decembra je bio prvi korak.

ADRA je učestvovala u panel diskusiji posvećenoj osobama u situaciji beskućništva i drugim ranjivim grupama, ali i digitalnom izložbom fotografija iz svoje publikacije „Priče nevidljivih ljudi“ “ koja je distribuirana svim učesnicima događaja.

Panel „Da niko ne bude izostavljen – ko je nevidljiv u Srbiji“ bio je posvećen osobama u situaciji beskućništva, bivšim osuđenicima i lečenim ovisnicima. Oni su u najvećoj opasnosti da budu zaboravljeni i da se ne nađu ni u jednoj bazi podataka, prepušteni sebi. Na njemu su govorili ministar Žigmanov, predstavnici odbora Narodne skupštine, zaštitnika građana, različitih ministarstava, organizacije Inicijativa A11, i ADRE Srbije. U uvodnom obraćanju ministar Žigmanov je istakao da su osobe u situaciji beskućništva u najvećem riziku da stradaju jer nemamo nikakve podatke o njima.

Video sa izabranim delovima panela pogledajte klikom na link: https://youtu.be/mHhIOGy9sBI

 

U kratkom obraćanju, Mitrović je podelio Adrinu perspektivu kao glavne smernice za dalji zajednički rad. „Prvo, ovih osoba ima mnogo više nego što iko pretpostavlja.“ Dodao je da je jedini način da se do njih dođe i da se do njih dođe jeste – terenski rad, nešto što ADRA sprovodi već četvrtu godinu. Konačno, istakao je predstavnik Adre, ono što već funkcioniše jeste „multidisciplinarni pristup, higijenske, medicinske, psihijatrijske podrške i podrške oko obezbeđivanja smeštaja“, što najteže napreduje. Mitrović je na kraju podsetio na ono što se podrazumeva ali treba uvek imati na umu i motiv je za ovo što radimo: „ljudski život je svetinja. (…) Borba za suverenitet i integritet države na bilo kom polju se obesmišljava ukoliko ga ne branimo tu gde ga je zapravo najvažnije braniti, kada je taj čovek koji je u senci i nevidljiv u pitanju.“

Ovaj panel predstavlja samo prvi korak u saradnji Adre i civilnog društva i Vlade Srbije u prevenciji i boljem odgovoru na beskućništvo. Dvadesetog decembra ADRA će uzeti aktivno učešće u takozvanom Društvenom dijalogu na temu „Beskućništvo: mapiranje i prvi koraci ka društvenom uključivanju“. Na jednom mestu će sesti i razgovorati predstavnici relevantnih ministarstava i tela i civilnog društva. ADRA doprinosi i doprinosiće iskustvom u neposrednom radu sa osobama u situaciji beskućništva za koje se procenjuje da ih u Beogradu ima više hiljada.

Na kraju svečanosti, u sali Narodne skupštine okupljenima su se obratili i premijerka Ana Brnabić, predsednik skupštine Vladimir Orlić i drugi domaći i strani zvaničnici.