Donacija romskom naselju Mali London kod Pančeva – ADRA Srbija

Donacija romskom naselju Mali London kod Pančeva

Pomoć iz Australije interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije
22/06/2005
Banka goveda
Banka goveda
25/08/2005
Pomoć iz Australije interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije
22/06/2005
Banka goveda
Banka goveda
25/08/2005
Prikaži sve

Donacija romskom naselju Mali London kod Pančeva

Donacija romskom naselju Mali London kod Pančeva

Preko 120 socijalno ugroženih romskih porodica živi već godinama u naselju Mali London u Pančevu. Jedan broj porodica živi u jako lošim uslovima, bez struje, vode, bez prozora na prostorijama u kojima žive. Među njima ima osoba sa trajnim invaliditetom kojima je potrebna posebna nega. Međutim, pre svega zbog nemarnosti samih žitelja ovog naselja, a delom i zbog zanemarivanja od strane društva, ovo naselje spada u red najugroženijih zajedno sa takozvanim karton naseljem na Novom Beogradu. Jedna od osoba sa trajnim invaliditetom koju sugrađani iz Pančeva mogu često videti na ulici kako prosi nalazi se u najtežoj situaciji. Tome doprinosi i činjenica da njen suprug na pitanje čime se bavi odgovara da je njegov posao da je odvede i popodne vrati sa ulice na kojoj prosi. Ista osoba za uzvrat ne dobija gotovo ništa. U nekoliko navrata predstavnici ADRE zaticali su je bez hrane ceo dan iako sate provodi sakupljajući milostinju na ulici koju očigledno neko drugi troši. Još jedna tužna činjenica je da pomenuta osoba koja prosi na ulicama Pančeva (čije ime zbog privatnosti ne pominjemo) nema ni jedan dokument, a vrlo je teško da može da ga dobije zbog administrativnih prepreka.

ADRA je 06. jula isporučila 140 humanitarna paketa, dvoja invalidskih kolica i jedan kompjuter koga su tražili predstavnici naselja da bi mogli izvršiti evidenciju stanovnika naselja i tako pomogli regulisanju njihovog upisa u knjigu državljana.

Izveštajima sa ovakvih mesta želimo, pre svega, da skrenemo pažnju javnosti na siromaštvo i probleme koji prate naše sugrađane, a da mi toga nismo ni svesni. Ne samo u cilju informisanja, već i u cilju angažovanja u pomaganju ljudi koji su u potrebi, što pružanjem materijalne pomoći, a u ovakvim slučajevima i edukacijom i osposobljavanjem za samostalan život u boljim uslovima.  Ukoliko naše društvo ne krene tim putem, humanitarne organizacije kao što je ADRA, bez obzira na njihov broj ili pak neke državne institucije koje se bave ovim pitanjem, nikada neće biti u stanju da reše ovaj problem. Ovo je oblast života u kojoj svi građani zajedničkim snagama u svom okruženju moraju raditi.

 

[alpine-phototile-for-flickr src=“set“ uid=“101139197@N03″ sid=“72157635357291573″ imgl=“fancybox“ style=“wall“ row=“4″ size=“240″ num=“30″ highlight=“1″ curve=“1″ align=“center“ max=“100″ nocredit=“1″]