Promocija knjige RИНG u Udruženju književnika Srbije – ADRA Srbija

Promocija knjige RИНG u Udruženju književnika Srbije

Deca pomažu deci 2011/2012
Deca pomažu deci 2011/2012
31/12/2011
Izložba radova dece iz Sigurne kuće u Smederevu
Druga prodajna izložba radova dece iz Sigurne kuće 2012.
06/04/2012
Deca pomažu deci 2011/2012
Deca pomažu deci 2011/2012
31/12/2011
Izložba radova dece iz Sigurne kuće u Smederevu
Druga prodajna izložba radova dece iz Sigurne kuće 2012.
06/04/2012
Prikaži sve

Promocija knjige RИНG u Udruženju književnika Srbije

Adra je izdala knjigu RИНG: Ispovesti zlostavljanih žena, priređivača Olivere Dunjić, kojim povodom je u 9. marta u Udruženju književnika Srbije organizovana tribina na temu nasilja u porodici.

Kampanja osvešćivanja društva o razmerama i oblicima nasilja u porodici, kao i načinima da se uzroci tog zla uklone, nastavljena je i izdavanjem knjige RИНG. Olivera Dunjić, priređivač i autor knjige, odlučila je da Adra bude izdavač ovog dela, jedinstvenog i vrednog kako u smislu njegovog društvenog angažmana, tako i književno posmatrano.

Celokupan prihod od prodaje namenjen je Sigurnoj kući u Smederevu.

Sama promocija knjige je bila u vidu otvorene tribine. Njeni učesnici bili su novinar Predrag Azdejković, publicisti dr Rade Božović i Vladan Glišić, sociolog dr Zorica Kuburić i izdavač – Igor Mitrović. Govorilo se o tome kakvi problemi muče savremenu porodicu u Srbiji i kako je moguće taj problem osvetliti sa dijametralno suprotnih tački gledišta. Gde je uzrok nasilja u porodici i kakve su uloge muškarca i žene, u savremenim izazovima porodičnog života.

U vazduhu je ostalo da visi mnogo toga, između ostalog i sledeća rečenica žrtve iz knjige: „Možda su se vremena promenila i možda bi država reagovala drukčije, ali iz ove kuće nema više ko da je pozove.“

Događaj je bio obogaćen i dramatizacijom delova knjige uz pomoć studentkinja Filološkog fakulteta koje su čitale delove ispovesti „junakinja“ u knjizi.

„Nasilje u porodici održava u životu mnogo toga. Pored plodnih društvenih okolnosti, bliske nam prošlosti koju delimo na ovim prostorima, nas treba najviše da zabrine i postidi uspavanost mnogih od nas i paralisanost strahom da se digne glas i adekvatno odreaguje na različite oblike nasilja u porodici. Time kao pojedinci i društvu utvrđujemo same žrtve u uverenju da su same i da ne vredi dići glas protiv nasilja nad sobom ili svojom decom“ ocenjuje Mitrović. „S treće strane, neki od nas pate od čiste ravnodušnosti prema fizičkom i psihičkom nasilju koje se dešava u najneposrednijem okruženju. Ova knjiga nesumnjivo poseduje sve potrebno da bude sekira za zaleđeno more u nama. Potrebne su nam knjige koje će da probude kao udarac pesnice u glavu.“ Za početak, ovu knjigu treba otvoriti.

 

[alpine-phototile-for-flickr src=“set“ uid=“101139197@N03″ sid=“72157635377404652″ imgl=“fancybox“ style=“wall“ row=“4″ size=“240″ num=“30″ highlight=“1″ curve=“1″ align=“center“ max=“100″ nocredit=“1″]