OTVOREN DRUŠTVENI CENTAR ADRA NA NOVOJ LOKACIJI – ADRA Srbija

OTVOREN DRUŠTVENI CENTAR ADRA NA NOVOJ LOKACIJI

Povezivanje naučno-istraživačkog i humanitarnog rada: Narativni kafe sa izbeglicama
12/10/2023
Raspisujemo konkurs za poziciju Lekara za terensko pružanje zdravstvene zaštite osobama u situaciji beskućništva
23/10/2023
Povezivanje naučno-istraživačkog i humanitarnog rada: Narativni kafe sa izbeglicama
12/10/2023
Raspisujemo konkurs za poziciju Lekara za terensko pružanje zdravstvene zaštite osobama u situaciji beskućništva
23/10/2023
Prikaži sve

OTVOREN DRUŠTVENI CENTAR ADRA NA NOVOJ LOKACIJI

Trećeg oktobra je otvoren Adrin Društveni centar na novoj lokaciji u beogradskom naselju Borča („Adrin Društveni centar“ na Google mapama). Mala svečanost okupila je predstavnike lokalne samouprave i UNHCR-a (Visokog komesarijata Ujedinjenih nacijaza izbeglice), partnere iz organizacija civilnog društva, komšinice i komšije i Adrino osoblje i volontere. Društveni centar je inovativan, multifunkcionalan resurs lokalne zajednice u zadovoljavanju potreba najranjivih pojedinaca i grupa, ali i u podsticaju oporavka i razvoja čitave lokalne zajednice na levoj obali Dunava i šire.

Centar će imati trostruku svrhu. 

Prvo, on je prilagođen i prvenstveno namenjen aktivnostima koje će se organizovati za Adrine korisnike različigih oblika podrške. One će se odvijati u samom prostoru ali i van njega, kako u Beogradu tako i u čitavoj Srbiji. Obuhvatiće obrazovanje, podršku u zapošljavanju, posredovanje u komunikaciji sa nadležnim ustanovama u ostvarivanju različitih prava, pravno savetovanje, rekreaciju, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, i osnaživanje društvenog života.

Prostor služi uključivanju svih, omogućava lak pristup osobama sa invaliditetom. On je u dobroj meri I “zelen” jer koristi toplotnu energiju podzemnih voda za grejanje i hlađenje prostorija, smanjujući uticaj na životnu sredinu.

Podjednako važna svrha je i podrška kulturnom životu Borče i okoline. Treće, važno je da on omogući i uključivanje poslovne zajednice, na različite načine.

Duh onog što Društveni centar predstavlja prikazano je onim kako on izgleda spolja. Leptir i tornado. Termin “efekat leptira” se koristi u izvesnim teorijama koje opisuje kako stvarnost funkcioniše. Govori se o tome da i najmanje promene na jednom delu stvarnosti ili planete tj. sistema mogu da izazovu velike promene na drugom kraju. Mi verujemo da i najmanji napori u dobrom smeru ma koliko se neznatnim činili (leptir koji zamahne krilima), izvesno izaziva merljive promene na drugoj strani, u budućnosti (tornado). Tako gledamo na sudbinu i misiju Društvenog centra i aktivnosti koje će biti povezane sa njim.  Spoljašnjost zgrade je poruka i komšiluku i lokalnoj zajednici da isto važi i u njihovom životu – ličnom, porodičnom, poslovnom i društvenom.

Kako smo stigli dovde?

Adrin Društveni centar u Borči (Beograd) prvobitno je otvoren u naselju Borča, na drugoj lokaciji, februara 2017. godine (evo kako je to izgledalo: Adrin Društveni centar ). Nastao je kao odgovor na potrebu za inovativnim i alternativnim uslugama u zajednici. U njemu su se organizovale aktivnosti i događai koji su povećavali koheziju društvene zajednice. Njegova svrha bila je da bude u službi najvažnijih potreba dece, mladih, roditelja i ostalih lica iz lokalne zajednice, pre svega iz podstandardnih naselja, kao i izbeglica i tražilaca azila, smeštenih tada u Centru za azil u naselju Krnjača. Adrin Društveni centar dnevno je posećivalo više od osamdesetoro dece i odraslih. Pomoć im je pružalo više od 20 zaposlenih – socijalni radnici, psiholozi, pravnici, pedagozi, učiteljice i učitelji, kulturni medijatori, i ostalo pomoćno osoblje. Nastojali smo da, kao i u prethodnih 30 godina rada, stvorimo okruženje gde ljudi različitih nacionalnosti, vera, životnih iskustava, ne samo tolerišu, već i obogaćuju jedni druge i razvijaju se.

Novi Društveni centar nastavlja tamo gde je prethodni stao. U njemu se već sprovode aktivnosti podrške socijalno ranjivim porodicama koje su izbegle iz Ukrajine ali i domaćem stanovništvu. Partnerstvo sa građanima, organizacijama i drugim akterima je bilo i biće ključno da bi se ovaj resurs iskoristio na maksimalno dobro.