BDP i ADRA za žrtve rodno zasnovanog nasilja – ADRA Srbija

BDP i ADRA za žrtve rodno zasnovanog nasilja

„Sport pomera granice“
„Sport pomera granice“
26/06/2013
Radun AVIA
Rođendan pumpe na radost majki i dece iz sigurnih kuća
18/12/2013
„Sport pomera granice“
„Sport pomera granice“
26/06/2013
Radun AVIA
Rođendan pumpe na radost majki i dece iz sigurnih kuća
18/12/2013
Prikaži sve

BDP i ADRA za žrtve rodno zasnovanog nasilja

Predstavom „Trpele“ i tribinom na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25.novembra), Beogradsko dramsko pozorište (BDP) i ADRA su započele saradnju na podizanju svesti o rodno zasnovanom nasilju

Predstava „Trpele“ po tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića, u režiji Skerlića, premijerno je izvedena na Novoj sceni BDP-a 13.oktobra. Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, po završetku predstave, u saradnji sa Adrom Srbija, BDP je organizova je otvoreni razgovor na ovu temu. U njemu su pored psihološkinje Jelene Vidić, učestvovale i glumice predstave, scenaristi i reditelji, direktorka BDP-a Maša Mihailović, direktor Adre Igor Mitrović i publika. Ova tribina – koja će se ponavljati svakog meseca, imala je za cilj da energiju predstave usmeri ka konkretnim odgovornim akcijama svakog prisutnog; jer svako je prozvan, i svako je ključan u borbi protiv ovog zla. “Ravnodušnost dobrih ljudi je dovoljna da zlo nastavi da napreduje”, rečeno je odavno i važi i kod rodno zasnovanog nasilja.

Ova angažovana predstava bavi se nasiljem prema ženama, na osnovu autentičnih ispovesti. Osnovna tema je trenutak u kome su te žene, nakon što su dugo trpele, odlučile da se konačno suprotstave nasilju svojih partnera, ali takođe nasiljem. Vredna pre svega po merilima pozorišnog i umetničkog izraza, predstavom “Trpele” se otvaraju pitanja, unosi se potrebni nemir i stvara potreba da se reaguje na ovo zlo koje je često bliže svakom čoveku nego što se to čini.

Zajedničkom organizacijom razgovora po završetku predstave, BDP-a i Adre nameravaju dugoročniju saradnju na podizanju svesti svih uključenih u rešavanja problema rodno zasnovanog nasilja u srpskom društvu.

U predstavi igraju: Danica Ristovski, Nataša Marković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Milena Pavlović Čučilović, Slađana Vlajović, Ivana Nikolić.

Više o predstavi možete pročitati na sajtu Beogradskog dramskog pozorišta, kao i na sajtu B-92.

 

[alpine-phototile-for-flickr src=“set“ uid=“101139197@N03″ sid=“72157638078939703″ imgl=“fancybox“ style=“wall“ row=“4″ size=“240″ num=“30″ highlight=“1″ curve=“1″ align=“center“ max=“100″ nocredit=“1″]