Porodica Vasić – ADRA Srbija
Korpe bez konkurencije
23/11/2016
Konkurs za dopunu jedne pozicije prevodioca za persijski/farsi jezik
16/12/2016
Korpe bez konkurencije
23/11/2016
Konkurs za dopunu jedne pozicije prevodioca za persijski/farsi jezik
16/12/2016
Prikaži sve

Porodica Vasić

Porodica Vasić jedna je od podržanih projektom “Osnaživanje mladih romskih porodica”. Čine je samohrana majka Maja Vasić (36) njene dve ćerke Suhana (23) i K. (15) kao i sin K. (13). Žive u u divljem romskom naselju “Marija Bursać” u Zemunu i korisnici su socijalne pomoći i dečijeg dodatka. U potrazi za boljim životom više od godinu dana proveli su u Nemačkoj, ali su bili prinuđeni da se vrate. Boravak u Nemačkoj omeo je redovno školovanje dece, ali sada ponovo svi idu u školu – K. pohađa šesti razred osnovne škole, dok su Suhana i njena sestra K. upisani u školu za obrazovanje odraslih “Branko Pešić”. Suhana i K. pomažu svojoj majci u sakupljanju sekundarnih sirovina i ono što sakupe, prodaju na pijaci.

“Nekada zaradimo nekad ne, nikada nije sigurno. Ovo nije posao, to je preživljavanje”, priča nam Suhana.

U okviru projekta, Suhana je započela obuku za frizera. Kaže da joj je najveća želja da se zaposli i da ima sigurne prihode. Veoma voli da pravi frizure. Iako bez odgovarajuće opreme, često šiša i oblikuje kosu dečacima i devojčicama u naselju. Upravo zato je odabrala ovaj kurs i za sada je zadovoljna. Kaže da je na obuci veoma zanimljivo i da dosta uči. Posebno joj se dopada praktični deo obuke u frizerskom salonu gde, zajedno sa drugim polaznicima, stiče praktična znanja i veštine.

U okviru Centra za podršku porodici, članovi porodice Vasić prolaze program prevencije napuštanja školovanja, a dobijaju i podršku u organizovanju slobodnog vremena. Zahvaljujući radu Centra, najmlađi član,  K, koji je veoma talentovan za fudbal, upisan je u FK „Radnički“ i počeo je sa treninzima koji su za njega besplatni, a kupljena mu je i kompletna sportska oprema.  Cela porodica je veoma srećna zbog ovoga.

U porodici Vasić desila se velika promena. Njeni članovi sada vide perspektivu i nadaju se boljoj budućnosti.

Veoma sam srećna zbog obuke, a zbog brata posebno. Ovo je nova šansa i za mene, i za moju porodicu”, kaže Suhana.

Projekat “Osnaživanje mladih romskih porodica” podržava Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, a sprovodi ga ADRA Srbija u saradnji sa ADRA Nemačka. Glavni partneri na projektu su Osnovna škola i škola za obrazovanje odraslih „Branko Pešić“  i SOS Dečija sela Srbija.