ADRA otvorila Društveni centar za izbeglice i lokalnu zajednicu – ADRA Srbija

ADRA otvorila Društveni centar za izbeglice i lokalnu zajednicu

Konferencija za novinare
26/02/2017
Zapošljavamo!
25/04/2017
Konferencija za novinare
26/02/2017
Zapošljavamo!
25/04/2017
Prikaži sve

ADRA otvorila Društveni centar za izbeglice i lokalnu zajednicu

„Normalan život, to je sve što želimo“, izgovorio je mladi Avganistanac iz Centra za azil u Krnjači koji posećuje Adrin Društveni centar u Borči, namenjen deci, mladima i roditeljima smeštenim u Centru za azil u Krnjači, ali i onima iz lokalne zajednice. Proteklog vikenda je Društveni centar, koji već mesec dana dnevno posećuje oko 80 dece, mladih i roditelja, obeležio poseban susret dece i mladih iz Centra za azil, odreda izviđača „Voždovac“ i borčanskih škola koja su počela da pohađaju upravo deca iz Centra za azil. Fudbal, košarka, odbojka, igre, druženje, smeh, učenje o drugima, prst na čelo, upoznavnaje sa izviđačkim veštinama, itd. U dve reči, upravo to – normalan život, zar ne? Kakav svi zaslužuju, zar ne?

Tim povodom Centar su posetili i g. Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i g. Hans Šoder, šef misije UNHCR-a u Srbiji, i dali izjave za medije.

Gospodin Šoder izrazio je zadovoljstvo aktivnostima koje se za decu smeštenu u Centru za azil u Krnjači organizuju u Društvenom centru u Borči, kao i saradnjom s decom i celokupnom lokalnom zajednicom što je od neprocenjivog značaja: „Veoma je važno da se deci, njihovim majkama i ostalim korisnicima centra u Krnjači obezbedi mogućnost da ostvare svoja prava i dobiju pristup aktivnostima koje će im vratiti dostojanstvo“, rekao je Šoder tokom susreta dece iz Centra za azil u Krnjači i članova Odreda izviđača „Voždovac“. Gosodin Ivanišević ocenio je da je Društveni centar u Borči pravo mesto koje pokazuje da je „Srbija uvek bila spremna da pronađe odgovor za svakoga ko je u nevolji“.

Predstavnik izviđača „Voždovca“ Dejan Petrović izrazio je zadovoljstvo što će deca izbeglice iz  Centra za azil imati priliku da se pridruže odredu i provode sa njima vreme u „šatorskim aktivnostima“.

Svesna prirodne potrebe ovih ljudi za socijalizacijom i podrškom ADRA Srbija je u januaru ove godine otvorila Društveni centar u Borči. Namenjen je prvenstveno ranjivim grupama iz Centra za azil u Krnjači koji će u našoj zemlji provesti od 18 do 24 meseci pre nastavka puta ka Zapadnoj Evropi, a neki od njih i mnogo duže.

Ovde i odavde se svakodnevno obavlja mnoštvo aktivnosti – uključivanje dece i mladih iz izbegličke populacije u školski sistem tj. u 6 beogradskih škola gde Adrini prevodioci pomažu nastavnom osoblju i deci izbeglicama, pomoć u učenju u samom Centru, rekreativne aktivnosti na otvorenom i u zatvorenom, korisne radionice za odrasle i mlade za učenje životnih veština, i drugo. Ovaj Centar je otvoren za sve ljude iz takozvanih ranjivih kategorija, kako izbegličke, tako i romske i drugih. Grafit na komšijskoj ogradi preko puta Društvenog centra poručuje: „Svi smo mi Srbi samo nas boje dele“. U šali ima uvek najmanje pola istine. Društveni centar je tu da pokaže kako različitosti predstavljaju bogatstvo, priliku da kroz zbližavanje sa drugačijima od sebe, sami porastemo kao ličnosti.