Svetska premijera dokumentarca „Između granica“ – ADRA Srbija

Svetska premijera dokumentarca „Između granica“

Zapošljavamo!
25/04/2017
Novi početak
19/05/2017
Zapošljavamo!
25/04/2017
Novi početak
19/05/2017
Prikaži sve

Svetska premijera dokumentarca „Između granica“

Svetska premijera dokumentarnog filma Adre Srbije „Između granica“ (52. min) dogodila se u petak, 12. maja u okviru 10-og Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Beogradu, u bioskopu Dvorani kulturnog centra. Film prati priču o izbegličkoj krizi 2015. i 2016. godine iz ugla mlade Libanke Bušre Žaber. Ona se 2015. godine zatekla u Srbiji, u koju je došla zbog doktorskih studija. Zbog jake želje da pomogne, počela je da radi kao Adrin prevodilac arapskog u izbegličkom kampu u Preševu, na srpsko-makedonskoj granici. Tokom tri meseca, svakodnevni rad na terenu suočava Bušru sa ličnim i profesionalnim iskušenjima, stavljajući njena uverenja na test.

U punoj sali, 240 gledalaca je učestvovalo u četrdesetopetominutnomrazgovoru sa stvaraocima filma, režiserima Jeleni Gavrilović i Mirkom Rudićem, glavnoj junjakinji Bušri Žaber, i montažerki Natašom Panić.

„Veoma smo uzbuđeni zbog čitavog projekta i sjajnog tima filmskih stvaralaca koji su proizveli ovako iskreno i emotivno delo“, kaže Igor Mitrović, direktor Adre Srbije. „Prava umetnost je moćna jer komunicira, da tako kažemo, sa čovekovim stomakom, ne samo sa njihovim umom. Ovo je slučaj kada umetnosti dopustimo da govori svojim, umetničkim, jezikom, i kada odibjemo da je pretvorimo u instrument nekakve progapande. Ovim smo se rukovodili prilikom stvaranja „Između granica“. Želimo da nastavimo i nećemo se zaustaviti na ovom filmu. Važne priče zahtevaju najbolja pripovedačka sredstava; film je takvo sredstvo“, zaključio je Mitrović.

Film je posvećen svim humanitarnim radnicima i 65 miliona izbeglica koji još uvek traže bezbedan dom i dostojanstven životu na ovoj planeti. To su pravi heroji ovog složenog doba.

Film je producirala ADRA Srbija a finansirala ADRA Nemačke.

(Trejler za film se može pronaći na: https://www.facebook.com/izmedjugranica/videos/467417816929533/)