Novi početak – ADRA Srbija
Svetska premijera dokumentarca „Između granica“
16/05/2017
Mladost protiv pušenja
02/06/2017
Svetska premijera dokumentarca „Između granica“
16/05/2017
Mladost protiv pušenja
02/06/2017
Prikaži sve

Novi početak

Suzana Marinković pohađala je kurs za kuvaricu u hotelu Kasina, u okviru projekta „Osnaživanje mladih Romskih porodica“. Zahvaljujući velikom trudu kao i rezultatima koje je pokazala na obuci, odmah nakon diplomiranje dobila je zaposlenje u restoranu ovog prestoničkog hotela.

Suzana živi u Beogradu sa ćerkicom od 13 godina i samohrana je majka.  Završila je osnovnu školu.  Do trenutka kada joj se pružila šansa da se uključi u projekat, Suzana je radila kao servirka u bolnici. Bila je zadovoljna, ali uvek je htela nešto da promeni i da radi ono što voli – da kuva i sprema u kuhinji. I pre tog posla, radila je različite poslove kako bi za ćerku i nju obezbedila bolji život.  Želja joj je da njena ćerka nastavi školovanje i upiše srednju školu.

Saznala je za projekat, kontaktirala članove projektnog tima i otišla na razgovor. Ispunjavala je sve uslove za ulazak u projekat, a kurs kuvanja odabrala je sama budući da je to uvek bila njena velika želja.

Nisam ni pretpostavljala da će mi se pružiti prilika da učim nešto što sam oduvek želela. Nisam mogla to sebi da priuštim – kaže Suzana.

Suzanina jaka volja i zalaganje u tokom obuke  izdvojili su je od ostalih. Rukovodioci restorana su to prepoznali i odlučili da joj ponude posao. Suzana je sa obukom završila u decembru i odmah nakon toga počela da radi. Obučena je za pomoćnog radnika za “hladnu kuhinju“ gde pravi salate, sendviče, predjela…

U početku, nisam mogla da verujem šta mi se dešava. Bila sam zbunjena, jer je ovo zaista jedan novi početak za mene. Nisam mogla da verujem da sam dobila posao i to upravo onaj koji veoma volim, a pritom mogu od njega pristojno da živim. Veoma sam srećna, ovo što mi se desilo je neverovatno! – kaže Suzana.

Kao i svaki početak, i Suzanin nije bio lak, bilo je potrebno mnogo truda i spremnosti da uči od iskusnih kolega. Trebalo je dosta vremena kako bi stekla rutinu i sigurnost u poslu. Sada se već potpuno uklopila, radi samostalno i sa sigurnošću. Kao i svi polaznici koji su uspešno završili obuku u okviru projekta i Suzana je dobila opremu za rad, a kao nagradu za to što je bila najbolja, dobiće i knjigu sa receptima, kako bi mogla kod kuće da pravi razne specijalitete.

Projekat “Osnaživanje mladih romskih porodica” podržava Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, a sprovode ADRA Srbija u saradnju sa ADRA Nemačka. Glavni partneri na projekta su Osnovna škola i škola za obrazovanje odraslih „BrankoPešić“ i SOS Dečija sela Srbija.