Međunarodni dan ljudskih prava: Pravo na obrazovanje za sve – ADRA Srbija

Međunarodni dan ljudskih prava: Pravo na obrazovanje za sve

Beskućništvo se ne sme tolerisati
10/12/2018
Održan okrugli sto: Odgovor na potrebe devojčica u migracijama
12/12/2018
Beskućništvo se ne sme tolerisati
10/12/2018
Održan okrugli sto: Odgovor na potrebe devojčica u migracijama
12/12/2018
Prikaži sve

Međunarodni dan ljudskih prava: Pravo na obrazovanje za sve

Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo. Njega jemče brojni međunarodni pravni akti, kao i sam pravni okvir Republike Srbije. Ipak, neka deca nemaju pristup obrazovanju – bilo zbog geografskog položaja, siromaštva, kulturoloških ili drugih razloga. Jedna takva grupa kojoj je obrazovanje često uskraćeno jesu i deca u migracijama. Primorani su da, dok beže iz svoje zemlje, napuste i svoje škole u svojim zemljama porekla po begu iz njih, ili da se zbog stalnog kretanja i samo privremenog zadržanja u pojednim državama u obrazovanje nikad ni ne uključe. Sa druge strane, pojedine države koje primaju veliki broj migranata koji se u nima zadržava do par godina, bez obzira na zemlju krajnje destinacije, nalaze način da ovoj dece obezbede bar osnovno obrazovanje.

Srbija je zemlja koja omogućava deci u migracijama da se uključe u sistem obrazovanja bez obzira na njihov status. Gotovo sva deca osnovnoškolskog uzrasta iz ove populacije upisana su u škole u ovoj zemlji. Ipak, uloga nevladinog sektora igra bitnu ulogu kao potpora državnom sistemu, ili alternativa onima koji iz određenih razloga ne mogu da se uključe u sistem formalne edukacije.

Na današnji dan, Dan ljudskih prava, želimo da podcrtamo važnost obrazovanja i ulogu različitih aktera u obezbeđivanju pristupa obrazovanju za svako dete, i podelimo iskustva koji je Adrin društveni centar stekao u ovoj oblasti tokom protekih godina. Sa tim cijem, podsećamo na nedavno objavljenu publikaciju Deca u pokretu i obrazovanje iskustva iz Adrinog Društvenog centra, u kojoj smo presdstavili rad obrazovnog programa za decu u pokretu koji se realizuju u Adrinom Društvenom centru u Borči u Beogradu.

Ova publikacija nastala je uz finansijsku pomoć Evropske unije, u okviru projekta “Pomoć na putu – Podrška zaštiti ljudskih prava migranata koji prolaze kroz Makedoniju i Srbiju”, implementiranog od strane Fondacije Divac, Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Makedonije, Novosadskog centra za ljudska prava, i organizacije Arbeiter–Samariter–Bund (ASB).