ODRŽAN ON-LAJN OKRUGLI STO „OSNAŽIVANjE ROMSKE POPULACIJE U POGLEDU MOGUĆNOSTI ZAPOŠLjAVANjA” – ADRA Srbija

ODRŽAN ON-LAJN OKRUGLI STO „OSNAŽIVANjE ROMSKE POPULACIJE U POGLEDU MOGUĆNOSTI ZAPOŠLjAVANjA”

„Naučila sam da izgovorim Č i srećna sam.“
02/12/2020
Grad Beograd mora hitno da pruži zaštitu beskućnicima i beskućnicama u vreme pandemije
07/12/2020
„Naučila sam da izgovorim Č i srećna sam.“
02/12/2020
Grad Beograd mora hitno da pruži zaštitu beskućnicima i beskućnicama u vreme pandemije
07/12/2020
Prikaži sve

ODRŽAN ON-LAJN OKRUGLI STO „OSNAŽIVANjE ROMSKE POPULACIJE U POGLEDU MOGUĆNOSTI ZAPOŠLjAVANjA”

Gradska opština Stari grad organizovala je 30.11.2020. okrugli sto u okviru projekta „Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja”, putem Zum platforme, shodno epidemiološkim merama. Na okruglom stolu, koji je počeo tačno u podne, prisustvovalo 25 on-lajn učesnika.

Pomoćnik predsednika Gradske opštine Stari grad Aleksandar Puača pozdravio je učesnike i u uvodnoj reči predstavio programe i aktivnosti opštine u narednom periodu.

„U fokusu opštinskih aktivnosti je briga o građanima. Planiramo veliki broj besplatnih programa za decu, omladinu, penzionere i ostale uzraste. U planu su i projekti u koje će građani moći aktivno da se uključe. Pozivam sve sugrađane da prate rad naše opštine, sajt i društvene mreže, koje će uskoro dobiti novi izgled i sadržaj, opštinski list, koji će izlaziti redovnije, da predlažu konkretne aktivnosti koje su u skladu sa njihovim potrebama”, istakao je Aleksandr Puača.

Projektni menadžer Mirjana Vasić predstavila je  rezultate projekta „Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja” koji su postignuti do sada, kao i  aktivnosti koje slede kako bi se projekat uspešno realizovao.

„Realizovali smo aktivnosti mapiranja i odabir 20 kandidata koji su potom prošli IT-biznis radionice i treninge stručnog usavršavanja. U fazi smo odabira 10 najmotivisanijih kandidata koji će pohađati radnu praksu kod odabranih kompanija. Očekujemo da će realizacija ovog projekta dovesti do zapošljavanja 10 Roma što će pomoći njima i njihovim porodicama da se ekonomski osamostale i osnaže. U planu je i izrada Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma na osnovu koga će naša opština, na planski način, pristupiti socijalnom uključivanju Roma u zajednicu. Pored ovih aktivnosti radimo i na pomoći osobama koje nisu završile osnovnu školu kako bi se ponovo uključili u sistem obrazovanja, a naš partner ADRA Srbija sve vreme radi na pružanju humanitarne pomoći ugroženim porodicama ”, rekla je Mirjana Vasić.

Lokalni koordinator Aleksandra Pejčić govorila je o strukturi korisnika projekta.

„Od 20 korisnika koji su  pohađali IT- biznis radionice i treninge stručnog usavršavanja, 11 je žena i 9 muškaraca. Čestitamo im na velikoj motivaciji i posvećenosti da u uslovima pandemije završe obuku. Svako od njih je imao slobodu odlučivanja u izboru treniga stručnog usavršavanja. Izabrali su zanate koji su traženi na tržištu rada. Korisnici su se opredeljivali za zanimanja predikir, manikir, pekar, pica majstor, poslastičar, električar, šminker, keramičar i slična zanimanja”, rekla je Aleksandra Pejčić.

Izvršni direktor fondacije ADRA Srbije Igor Mitrović naglasio je značaj dobre selekcije kandidata i visoko učešće žena u selekciji kandidata.

„U zajednici kojoj je potrebna podrška, kada podržite žene, koje su motivisane, ambiciozne i odgovorne donesite veću korist”, naglasio je Igor Mitrović.

Pored pomenutih, na okruglom stolu su govorili i Muhamed Osman, facilitator na projektu, Sabija Bislinović, učesnica profesionalnih obuka, Srđan Pilipović i predstavnik biznis sektora.

Okrugli sto je sniman i uživo prenet preko Fejsbuk naloga projekta i svi zainterosovani mogu da odslušati putem linka:

https://www.facebook.com/Projekat-ERE-108533647355635