OTVOREN RAZGOVOR O ROMIMA I TRŽIŠTU RADA – ADRA Srbija

OTVOREN RAZGOVOR O ROMIMA I TRŽIŠTU RADA

Ivan je pod krovom – idemo dalje!
09/09/2022
STANOVANJE ZA SVE!
10/10/2022
Ivan je pod krovom – idemo dalje!
09/09/2022
STANOVANJE ZA SVE!
10/10/2022
Prikaži sve

OTVOREN RAZGOVOR O ROMIMA I TRŽIŠTU RADA

  Održali smo konferenciju „Romi na tržištu rada i ljudska prava“. Razgovarali smo o tome šta se postiglo na ovom području s obzirom da se Romkinje i Romi suočavaju sa brojnim preprekama u nastojanju da poboljšaju svoj sveukupan položaj.
     „Sastanak je imao smisla jer smo otvoreno razgovarali o uspesima i neuspesima svih nas“, komentarisale su kolege socijalne radnici i predstavnici različitih udruženja. Kolege iz državnih organa su dodale: „Statistika pokazuje da napredujemo, ali moramo da obratimo pažnju na zamerke onih koji su na terenu.“
     Ovo su neki od zaključaka sa konferencije:
  • Dualno obrazovanje jeste jedno od rešenja da se veći broj Roma motiviše da završi srednjoškolsko obrazovanje i lakše se uključi na tržište rada.
  • Još uvek postoji mnogo faktora koji demotivišu i predstavljaju prepreke. Još uvek malo mladih Romkinja i Roma završi srednju školu. Država mora da se pozabavi razlozima i povede ka rešenjima. I dalje je glavna nada u individualnom radu na terenu. Za to nema zamene.
  •  Poslovni sektor je ključan partner u dualnom obrazovanju, ali država mora da pronađe način da isti motiviše i pokrene na uključivanje u dualno obrazovanje.
  • Postoje mnoge podsticajne mere koje Romkinje i Romi koji žele da osnuju biznis koriste.
  • Međutim, mnogi ne znaju za njih ili ne znaju kome da se obrate da ih podrži u prve tri kritične godine od započinjanja biznisa.

Jelena Milonjić iz UNHCR Serbia je govorila o zapošljavanju Romkinja i Roma iz perspektive ljudskih prava, zajedno sa Muhamedom Osmanom, romskim koordinatorom beogradske opštine Gradska opstina Palilula, Aleksandrom Bojađievom iz Saveta za regionalnu saradnju, i Majom Marković, pravnicom Adre Srbija.

Milan Simić je posle niza godina pokušaja postao preduzetnik podrškom  koju je dobio kroz projekat „Podrška mladim romskim porodicama IV“, i govorio je o svojim iskustvima.

Sofija Osmanović (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog) govorila je o načinima na koje država nadgleda napredak sprovođenja strategije za inkluziju Romkinja i Roma.