ADRA pokreće DrumoDom – ADRA Srbija
Međunarodni dan devojčica
11/10/2018
ADRINA NOVA PUBLIKACIJA O OBRAZOVANJU DECE U POKRETU
29/11/2018
Međunarodni dan devojčica
11/10/2018
ADRINA NOVA PUBLIKACIJA O OBRAZOVANJU DECE U POKRETU
29/11/2018
Prikaži sve

ADRA pokreće DrumoDom

Krenula je crowdfunding kampanja „Poguraj Drumodom“, za podršku DrumoDomu – specijalnom autobusu koji će pružati mobilne usluge beskućnicima u Beogradu. U prvih 24 časa prikupljeno je 27% ciljanih sredstava. Kampanja traje do 13.decembra 2018. godine.

Plan je da do kraja tekuće godine DrumoDom počne da radi na ulicama glavnog grada. Ono će dnevno omogućavati najmanje 30 tuširanja, šišanja, pranja veša, praktičnih saveta i pomoći ovoj veoma ugroženoj grupi koja broji od 3 do 5.000 samo u Beogradu. Kampanja na sajtu indiegogo.com (tačna adresa kampanje je: https://igg.me/at/drumodom) ima za cilj da se prikupi oko 11,200 evra (ili 13,800 dolara) kako bi DrumoDom mogao nesmetano radio čitave 2019. godine. Sva prikupljena sredstva biće upotrebljena za tekuće troškove rada.

Problem beskućništva u Srbiji je veliki. Jedan deo osoba u situaciji beskućništva živi na otvorenom, na ulici. Druga živi u napuštenim objektima bez osnovnih uslova za život – vode, struje, grejanja. Obe grupe pate na mnogo načina.

„Spavam na napuštenom gradilištu. Tamo ne postoje ni minimalni uslova za održavanje higijene. Nemam gde da se umijem a kamoli da se okupam,“ kaže pedesešestogodišnji Zoran. “ Inače sam diplomirani tehnolog i majstor šaha.“

DrumoDom popunjava prazninu u uslugama ovoj grupi u Beogradu. On će nuditi dve vrste konkretne podrške. Prva je  neposredna podrška u vidu poboljšanja higijenskih uslova i čistoće, što će neposredno uticati na obnovu dostojanstva, osećaja samopoštovanja i nade. Druga i dugoročna podrška će biti u vidu stvaranja mogućnosti ovim sugrađanima da stanu na svoje noge, uključe se u društvo i izbore se za humaniji život u kojima mogu da ostvars svoje potencijale.

                „Naravno da se nadamo. Da se ne nadamo, ne bismo sada sedeli i komunicirali sa vama,“ odlučno nam kaže Borko, četrdesetodevetogodišnjak koji živi na ulici sa Draganom. „Šta, treba da skočim sa Brankovog mosta? Ne pada mi na pamet! Ali, znate, kad dođete da granice i kažete sebi: ne mogu više.“           

                Pozivamo građane, preduzeća i ustanove da finansijski podrže DrumoDom kako bi i u 2019. nastavio da pomaže ljudima da se osećaju kao ljudi, i da se izbore za sve ono dobro što bi mogli da budu. Pogurajte DrumoDom!

Mediji o projektu DrumoDom:

Svitanje TV Pink

Jutarnji program Televizije N1

Jutarnji program Studija B

Tanjug, intervju, 1.deo

Tanjug, intervju, 2.deo

Jutarnji program, Happy TV

Jutarnji program Prve srpske TV