Međunarodni dan devojčica – ADRA Srbija
Moj džepni vodič za osnaženje devojaka
30/09/2018
ADRA pokreće DrumoDom
15/11/2018
Moj džepni vodič za osnaženje devojaka
30/09/2018
ADRA pokreće DrumoDom
15/11/2018
Prikaži sve

Međunarodni dan devojčica

 

Na današnji dan slavimo  Međunarodni dan devojčica. Danas mislimo na svaku devojčicu na svetu sa željom da unapredimo njene mogućnosti za usavršavanje, i na taj način utabamo put ka inkluzivnom društvu jednakih šansi. Obrazovanje je ključ za dostojanstven život i efektnu društvenu integraciju, ali njemu nemaju svi isti pristup. Devojčice su u daleko nepovoljnijem položaju kada se radi o ovom problemu. Neke od njih, zahvaćene humanitarnim krizama, često poreklom iz zemalja sa naglašenom patrijarhalnom kulturom, imaju naročito ograničen pristup školovanju.

Zajedno sa avganistanskim migrantskim devojčicama koje posećuju Adrin Ženski centar, pridružujemo se UNICEF-ovoj kampanji „With Her: A Skill GirlForce”, kako bismo skrenuli pažnju na ove izazove i tražili načine na koje devojčice mogu razviju kompetencije za integraciju na tržište rada. Udružene, šaljemo pismo roditeljima u Avganistanu, tražeći od njih da već danas preuzmu korake kako bi obezbedili kvalitetno obrazovanje za svoje ćerke.

Ovde pročitajte kakve su poruke devojčice poslale Avganistanu:She might be a president one day

Devojčice, kao posebno vulnerabilna grupa, imaju specifične potrebe i zahtevaju posebnu pažnju i pristup humanitarnih organizacija. Danas pozivamo i sve organizacije da se obavežu na podršku devojčicama u krizi, i pomognu im da razviju svoje veštine i kompeticije. Moj džepni vodič za osnaženje devojaka, publikacija koju je Adra pripremila zajedno sa UNICEF-om i partnerima može im biti pomoć u tome!

#GirlFORCE #DayoftheGirl