Bilten – Drumodom u 2019. godini – ADRA Srbija

Bilten – Drumodom u 2019. godini

Beskućničke komune: Sava Bimbašić
13/01/2020
Rocki: Apatrid
18/02/2020
Beskućničke komune: Sava Bimbašić
13/01/2020
Rocki: Apatrid
18/02/2020
Prikaži sve

Bilten – Drumodom u 2019. godini

Evo šta smo uz vašu pomoć uspeli da uradimo u prethodnoj godini.

 

 

Šta je Drumodom?

Drumodom je jedinstveni pokretni servis u regionu namenjen beskućnicima u Beogradu. Pokrenula ga je i vodi ga Fondacija ADRA. Drumodom je istovremeno ime za širi program podrške beskućnicima koji se istovremeno odvija na tri nivoa.

 

PRVI NIVO

Na prvom nivou, kroz samo specijalizovano vozilo Drumodom, nude se usluge besplatnog  tuširanja, upotrebu toaleta, pranje veša, šišanja, kao i socijalne i psihološke podrške stručnog tima. Činimo sve da vozilo počne sa radom što pre. U međuvremenu, prosleđujemo donacije građana i preduzeća u vidu hrane, odeće, obuće, higijene i drugog.

 

 

DRUGI NIVO

Drugi nivo čini podrška u obezveđivanju ličnih dokumenata, ostvarivanja prava iz zdravstvene i socijalne zaštite i ostalih osnovnih ljudskih prava. Osobe u situaciji beskućništva su nepoverljive prema institucijama a često i nemotivisane da se bore za sebe. Postoje i ozbiljne prepreke koje ne mogu da savladaju sami. Zbog toga je neophodno da ih neko motiviše, čeka sa njima u redu, popuni obrazac, pročita i objasni ga. Najčešće neko mora da preuzme i komunikaciju sa službenicima.

 

TREĆI NIVO

Treći nivo podrazumeva saradnju sa svim drugim udruženjima, ustanovama i organizacijama nastojimo da se nađu trajnija, sistemska, rešenja. Iznalaženje takvih rešenja je dugotrajan ali neophodan posao kako bi se smanjio rizik od beskućništva a onima koji su već u toj situaciji pruži pravovremena i adekvatna sistemska podrška.

 

 

Kome su namenjene naše usluge

  • Osobama bez krova nad glavom – spavaju napolju ili koriste napuštene objekte, automobile, vagone kao skloništa u kojima provode dane i noći.
  • Osobama u privremenom smeštaju ili oniam koji često menjaju smeštaj (osobama na privremenom smeštaju za beskućnike, žene žrtve nasilja, stare, migrante, itd.)
  • Osobama koje se nalaze u uslovima nesigurnog stanovanja ili pod pretnjom od iseljenja (interno raseljenim licima, osobama koje žive u neformalnim naseljima, itd.)
  • Osobama u uslovima neadekvatnog stanovanja (žive u objektima koji ne odgovaraju standardima kvalitetnog stanovanja – neformalnim naseljima, neuslovnim objektima itd.)

 

U toku 2019. godine sugrađani su bili solidarni i odazivali se na naše stalne pozive na akciju. Donirani su garederoba, veš, čarape, ćebad, vreće za spavanje, higijenska sredstva, konzervirana i dugotrajna hrana.

 

 

U decembru smo u Beogradu organizovali prvu akciju solidarnosti „Niko bez krova/Niko bez podrške“, zajedno sa partnerima iz Liceulice i A11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava. Tako smo se pridružili svetski poznatom događaju World`s Big Sleep Out  kojim se pažnja javnosti i instituacija skreće na problem beskućništva. Uz muziku i tople napitke vreme su provodili građani i građanke bez i sa krovom nad glavom.

 

 

Očekuje nas važan posao u 2020. godini. Pridružite nam se.

 

Pretplatite se na naš mesečni bilten:  www.drumodom.rs